Angajatii fabricii Nestle Timisoara protesteaza azi

Angajatii fabricii Nestle Timisoara vor protesta, incepand din aceasta dupa-amiaza, la poarta fabricii din localitate, acestia fiind nemultumiti de refuzul companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea pachetelor sociale compensatorii, dupa ce patronatul a anuntat inchiderea fabricii din Romania, se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Scris de Agro Food, Luni, 18 Martie 2019

"Prin atitudinea lor, oficialii Nestle au demonstrat ca romanii sunt muncitori de mana a doua, in conditiile in care dupa inchiderea unor unitati similare din Occident, pachetul compensatoriu a reprezentat 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime. Pentru persoanele cu varsta de peste 55 de ani s-a mai adaugat o pensie viagera reprezentand 80% din salariul brut. De ce muncitorii romani sa fie discriminati, iar oferta primita sa reprezinte maximum 13 salarii pentru angajatii cu peste 20 de ani vechime in fabrica? Este o bataie de joc la adresa muncitorului roman, un santaj practicat de o multinationala care ne trateaza ca pe sclavi, in comparatie cu angajatii ei din Occident. Motivatia pentru oferta facuta de conducerea Nestle cum ca suntem in Romania si nu se pot acorda salarii compensatorii ca in Occident, este o bataie de joc", subliniaza documentul citat.

 

Potrivit acestuia, situatia angajatilor Nestle Timisoara, dar si comportamentul reprezentantilor concernului elvetian in Romania, au fost aduse la cunostinta Uniunii Internationale a lucratorilor din Alimentatie, Agricultura, Hoteluri, Restaurante, Catering si Tutun, (IUF), organizatie internationala la care FSIA —Sindalimenta este membra si care a decis sa sprijine miscarile de protest ale muncitorilor romani.

 

"De asemenea, IUF a solicitat companiei NESTLE intrunirea de urgenta a Comitetului European de Intreprindere (EWC), la care a participat si vicepresedintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerintele angajatilor Nestle au fost prezentate la Geneva. FSIA-Sindalimenta a solicitat IUF adoptarea unei masuri generale, in situatia inchiderii definitive a unor companii, care sa permita acordarea angajatilor de drepturi sociale egale, indiferent de tara europeana in care a aceasta a functionat. O mare parte a celor prezentate s-au dorit a fi discutate si cu ministrul Muncii si Justitiei Sociale, dar dezinteresul manifestat de catre acesta lasa de dorit", se mai arata in comunicat.

 

In context, Sindalimenta solicita Guvernului si tuturor fortelor politice parlamentare sa actioneze in regim de urgenta pentru modificarea Legii Dialogului Social nr. 62/2011. "Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara —Sindalimenta a implementat un proiect pe fonduri europene, care vine cu propuneri pertinente, rezultate din activitatea reala, cu privire la modificarea legii amintite. Proiectul va fi depus atat la conducerile partidelor politice, ale grupurilor parlamentare, Guvern etc", mentioneaza sursa citata.

 

Compania elvetiana Nestle avea in Romania doar fabrica de la Timisoara, fiind afectati de aceasta decizie aproape patru sute de angajati. Fabrica din Timisoara a fost achizitionata de Nestle in anul 2000, iar in anul 2005, grupul elvetian Nestle a majorat cu 9 milioane de euro participarea la capitalul social al Nestle Romania, banii fiind directionati spre investitii in produse si marci noi in cadrul Fabricii Joe din Timisoara, singura unitate detinuta de concernul Elvetiei in Romania.