Agricost - cel mai mare producator local de porumb

Agricost este cel mai mare producator local dupa suprafata cultivata. Conform datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cea mai mare ferma de cereale si oleaginoase din Romania, Agricost exploateaza in acest moment peste 56.000 de hectare.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 07 Februarie 2019

Conform statisticilor APIA, urmatoarele pozitii in topul celor mai mari beneficiari de subventii din agrobusiness sunt ocupate de companiile Comcereal si Transavia, ambele cu capital romanesc. Comcereal Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova, controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Pe locul trei s-a situat grupul Transavia, cel mai mare business din industria canii de pui de pe plan local, detinut de an­treprenorul Ioan Popa.

„Anul trecut a fost foarte bun pentru productia de porumb, dar noi producem ce­reale pentru consumul propriu. Activitatea de baza ramane cresterea puilor“, a spus Ioan Popa, presedintele grupului Transavia.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de subventie din 2018 pentru suprafata de porumb cultivata a fost Oltyre, companie care se ocupa de cultivarea cerealelor, controlata de Mihai Anghel. Oltyre a incheiat 2017 cu venituri de 130 milioane de lei, conform datelor Ministerului de Finante.

Compania AgroChirnogi din Calarasi, detinuta de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci in topul subventiilor atrase dupa suprafata de porumb cultivate, iar pe locul sase se afla JD Agro Cocora, companie care are ca obiect principal de activitate cultivarea cerealelor si face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen.

Potrivit statisticilor Eurostat, in acest moment tara noastra asigura 27,8% din productia totala de porumb din Uniunea Europeana, aproape o treime, dupa ce in 2018 a avut cea mai mare productie de porumb din istoria tarii, de 18,9 milioane de tone.

Astfel, conform datelor Eurostat, Romania a obtinut locul I in Uniunea Europeana. Recolta totala de cereale in 2018 a fost de peste 31,8 milioane tone.