Academia de Stiinte Agricole: Programul "Tomate" ar trebui sa-i cuprinda si pe ceilalti producatori de legume

Programul de sprijin pentru tomate in sere si solarii este un program bun care trebuie sa fie extins si la alte legume, sustine profesorul dr. Victor Lacatus, membru titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Duminica, 10 Februarie 2019

Acesta a declarat la o intalnire cu legumicultorii din judetul Valcea, ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa-i cuprinda in acest program si pe ceilalti producatori de legume si sa acorde legumicultorilor acel sprijin financiar de trei mii de euro, in primul rand, prin conditionarea realizarii unor investitii pentru modernizarea spatiilor cultivate care sa le permita sa realizeze o productie mai mare. 

"Programul pentru tomate e un program bun, un program prin care ministerul a incercat sa dea o mana de ajutor acestui segment, acestei nise. Dupa parerea unora dintre noi, care nu suntem de valoarea celor din minister, acest program nu ar trebui sa se adreseze numai producatorilor de tomate pentru ca asta inseamna o discriminare. Avem si producatori de ardei, de vinete, de castraveti. (...) De asemenea, parerea noastra e ca politica ministerului ar trebui indreptata spre cresterea si dezvoltarea acestui domeniu, al legumelor in solarii, nu numai a tomatelor, caz in care ar trebui ca suma de trei mii de euro sa fie legata de niste conditionari. Dupa noi, cea mai importanta conditionare ar fi ca producatorii sa isi imbunatateasca solarul, sa si-l modernizeze", a precizat profesorul Lacatus. 

Aceasta a afirmat ca a discutat si cu ministrul Agriculturii pe tema acestui program national, in urma acestor discutii perioada in care legumicultorii inscrisi pot sa predea cantitatile de rosii stabilite fiind prelungita. 

"Eu am discutat personal cu domnul ministru si s-a revenit asupra perioadei de predare a rosiilor, care era asa de ingusta incat numarul celor inscrisi risca sa scada cu 90 la suta, pentru ca stiu cam cati la suta dintre ei au centrale termice sau au incalzire electrica la rasadnite. A acceptat. Deocamdata pe 2019, programul e lansat ca in 2017. Nu-i nimic, o sa revina si o sa apara pe site-ul ministerului prelungirea respectiva", a mai spus reprezentantul Academiei de Stiinte Agricole.