APIA: Din 410 sesizari pe fraude cu fonduri europene, doar 37 au fost intemeiate

Subventiile primite de la Uniunea Europena in ultimii 10 ani au depasit 12 miliarde de euro, sumele gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in acest scop fiind in crestere an de an, de la 6 milioane de euro in 2007 la peste 1,6 miliarde de euro in prezent, sustine directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Scris de Ramona Dascalu, Joi, 05 Iulie 2018

Intr-un interviu acordat AGERPRES, seful APIA a vorbit despre complexitatea formelor de sprijin pe care le gestioneaza, in conditiile in care in anul aderarii la UE erau mai putin de 10 scheme de finantare, iar in prezent s-a ajuns la 100, ceea ce implica nu mai putin 2,5 milioane de operatiuni pe fluxul de autorizare intr-un singur an.

“Daca noi am demarat in 2007, la inceputurile functionarii agentiei, cu pana in 10 scheme de sprijin, de plata, care s-au acordat fermierilor, astazi, cu toate masurile si sub-masurile, sunt peste 100, iar lucrul acesta sigur ca a ingreunat activitatea si, cu toata lipsa de modestie, pot spune ca APIA are cea mai performanta si mai complexa baza de date si un sistem informatic de o complexitate ridicata, in conditiile in care intr-un an se fac peste 2,5 milioane de operatiuni, pe tot fluxul de autorizare. Nu putem spune ca dupa ce s-a depus o cerere, fermierul isi primeste deja banii. Sunt o gramada de pasi de la depusul cererii pana la bani”, a declarat Adrian Pintea.

Pintea subliniaza in interviu ca Romania nu exceleaza la fraude cu fonduri europene, tinand cont de faptul ca din cele 410 sesizari venite in 2017 si 2018 doar 37 au fost intemeiate, insa indeamna pe oricine are suspiciuni sau observa nereguli in gestionarea fondurilor europene sa le sesizeze:

“Sunt sesizari care vin si ati vazut ca din cele 410 doar 37 au fost intemeiate. Noi avem si o boala cu capra vecinului, noi intre noi, noi pentru noi, dar suntem obligati sa le verificam. Nu as vrea nici sa minimizez acest lucru. Sunt descoperite astfel de situatii si chiar indemn pe oricine care are suspiciuni sau observa anumite lucruri pe care APIA nu are cum sa le vada, sa le sesizeze catre noi, catre organele statului, pentru ca este si in interesul nostru ca niciun eurocent sa nu fie risipit sau obtinut pe alte cai decat strict pe cele 100 de masuri pe care APIA le gestioneaza”, a mai spus acesta.