APC: Toate cifrele legate de sectorul ovin nu sunt reale. Ciobanii sunt fortati sa renunte la animale.

Asociatia Profesionala a Ciobanilor (APC), oraganizatie nou formata in luna aprilie de catre opt membri fondatori, solicita autoritatilor modificarea modului in care sunt atribuie pasunile in Romania, crearea unui program national de incurajare a consumului de carne de ovine si simplificarea legislatiei muncii astfel incat crescatorii sa poata cumpara vouchere pentru angajatii proprii, care sa fie alocate lunar ciobanilor care presteaza munca la stana.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 07 Mai 2019

„Cea mai dureroasa problema a fermierilor din sectoarele ovin, caprin si bovin este problema pasunatului. Este vorba de pasunile de ses, colinare, montane si de modul in care au fost si sunt atribuite. Ne priveste mult acest lucru pentru ca noi, ciobanii de rand, am ajuns la capatul rabdarii. Nu mai vrem ca pasunile sa fie date celor care nu detin animale. Nu mai vrem ca pasunile sa fie date grupurilor de interese. Nu mai vrem sa fie date pe crotalii si pe adeverinte false de animale. Vrem sa stopam hotia si furtul din Romania. Daca nu vom face cat de repede acest lucru pasunile din Romania se vor degrada. Ciobanii din tara care stiu cum se dau pasunile nu isi mai pot tine animalele. Se distruge sectorul”, a punctat presedintele Asociatiei, Daniel Petrescu, crescator de ovine din Arges.

Acesta sustine ca toate cifrele legate de sectorul ovin, inclusiv cele transmise la Bruxelles, sunt „nereale si neadevarate”, iar ciobanii sunt fortati sa renunte la animale din aceasta cauza.

„Cifrele care sunt redactate, inclusiv la Bruxelles, sunt cifre nereale si neadevarate si avem probe si dovezi de care nimeni nu vrea sa tina cont. De aceea noi, ciobanii, suntem nevoiti sa renuntam la animale, sa le sacrificam si sa le vindem pe preturi derizorii care nu s-au intalnit niciodata in Romania si ma refer la carne, branza si lana. Este foarte grava situatia”, a spus Petrescu.

Reprezentantii asociatiei sustin ca legislatia nationala care reglementeaza modul de acordare a pasunilor catre crescatorii de ovine/caprine are multe lacune juridice si a creat posibilitatea autoritatilor locale fie sa solicite sume exorbitante care depasesc nivelul subventiei pe suprafata, fie sunt acordate unor grupuri de interese care nu detin in realitate animale pentru a asigura incarcatura pe pasune.

In acest context, solutia asociatiei pentru rezolvarea acestei probleme vizeaza incheierea unor contracte tip la nivel national pentru ca autoritatile locale sa nu mai introduca in caietele de sarcini criterii abuzive si sa existe o aplicare unitara la nivel national. Controalele efectuate de catre APIA, ANSVSA si ANZ pentru pasunile declarate pe suprafata sa reprezinte un procent de minim 50% pe fiecare an de cerere, in care sa fie verificate animalele existente in pasune, pentru a se respecta incarcatura pe hectar.

De asemenea, crescatorii reclama si modul de acordare a sprijinului cuplat pe care Romania l-a notificat la Comisia Europeana si care dezavantajeaza crescatorii de ovine, care nu au oile inscrise in Registrul Genealogic. Ei solicita ca, pentru perioada 2021-2027, acest sprijin sa fie acordat tuturor crescatorilor care livreaza lapte/ branzs si produsi pentru carne, pentru ca insusi „principiul instituit de Regulamentul European pentru sprijinul cuplat se refera la productia de carne si lapte”.

Ciobanii mai vor simplificarea legislatiei sanitar veterinare de mediu si fiscala, pentru a se incuraja inregistrarea fiscala a crescatorilor in vederea accesarii de fonduri europene si pentru a putea beneficia de avantajele sistemului public de pensii.

APC a fost infiintata in data de 5 aprilie 2019.