ANPC: Amenzi de 1, 75 mil. lei, in urma controalelor privind comercializarea legumelor si fructelor in marile lanturi de magazine

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au aplicat amenzi de peste 1,75 milioane lei in urma controalelor privind comercializarea fructelor si legumelor in marile lanturi de magazine, derulate in perioada 18 - 28 februarie, informeaza ANPC.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 12 Aprilie 2019

Ca urmare a deficientelor constatate, comisarii ANPC au dispus urmatoarele masuri: oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 7.691 kg fructe si legume, in valoare de 36.355 lei, ca produse improprii consumului uman; oprirea temporara de la comercializare a aproximativ 61 tone fructe si legume in valoare de 232.679 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate; aplicarea de 920 sanctiuni contraventionale dintre care 496 avertismente si 424 amenzi contraventionale in valoare de 1.750.800 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor”, se mentioneaza in comunicat.

In cursul actiunilor de control, s-au evidentiat o serie de abateri in ceea ce priveste legalitatea privind modul de comercializare al fructelor si legumelor in stare proaspata si conformitatea acestora cu prevederile actelor normative in vigoare, precum si comercializarea unor produse avand caracteristici neconforme cu prevederile actelor normative in vigoare.

Controalele s-au desfasurat in toate judetele tarii si in Municipiul Bucuresti. Au fost controlati 1.124 operatori economici, din care la un numar de 654 (58%) s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare. A fost verificata o cantitate de 623 tone de fructe si legume proaspete, din care 177 tone ( 28,4%) nu se incadrau in prevederile legale.