ANPA a solicitat studii pentru suplimentarea cotei de pescuit recreativ

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a solicitat institutelor nationale de cercetare o analiza privind resursa piscicola, dupa ce la finele saptamanii trecute a decis sistarea emiterii permiselor de pescuit recreativ, din cauza numarului mare de cereri.

Scris de Ramona Dascalu, Miercuri, 20 Iunie 2018

Decizia de sistare temporara a activitatii de emitere si distribuire a permiselor de pescuit recreativ de filialele teritoriale ale ANPA a intrat in vigoare pe data de 15 iunie, dupa ce anul acesta la nivel national au fost emise 70.000 de permise de pescuit recreativ, de doua ori mai multe fata de cele emise anul trecut, potrivit unui comunicat de presa publicat pe site-ul ANPA.

"Noi am solicitat institutelor de cercetare sa analizeze posibilitatea alocarii unei cote suplimentare pentru pescuitul recreativ, in situatia in care avem un numar enorm de solicitari din partea pescarilor. Nu putem elibera deocamdata permise, pentru ca avem o responsabilitate fata de sustenabilitatea resursei piscicole", a declarat, miercuri, presedintele ANPA, Nicolae Dimulescu.

Pentru pescuitul sportiv pe Dunare, anul acesta a fost stabilita o cota de 146.900 de kilograme de peste, potrivit sursei citate.

La nivelul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), suprafata gestionata de Administratia RBDD, pescarii sportivi pot captura zilnic cinci kilograme de peste, cu exceptia stiucilor care trebuie redate mediului natural, pescarii sportivi avand obligatia de a intra in posesia unui permis gratuit eliberat de automatele institutiei publice.

Institutie publica centrala de specialitate de interes national, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ANPA are ca responsabilitate politica nationala privind conservarea si administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, din fermele de acvacultura, precum si in ceea ce priveste procesarea si organizarea pietei produselor pescaresti.

Avand in vedere importanta deosebita a habitatelor din RBDD, precum si faptul ca populatia din aceasta zona depinde de resursele acvatice vii in mod prioritar, politica privind resursele naturale din Rezervatie este implementata in zona de Administratia RBDD, institutie subordonata Ministerului Mediului. Pentru a-si desfasura activitatea, pescarii comerciali din Delta trebuie sa detina avize eliberate de ANPA si sa respecte ordinele comune ale ministerului Mediului si al Agriculturii care stabilesc perioadele de prohibitie a pescuitului, numarul uneltelor de pescuit, zonele in care se poate desfasura aceasta activitate si cantitatile de peste care pot fi capturate anual.