AFIR a incheiat contracte pentru investitii de 1.13 miliarde de euro, in zona de infrastructura rutiera, educationala si sociala

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a incheiat cu autoritatile publice locale 1.352 de contracte de finantare pentru investitii in valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro, pentru realizarea in mediul rural a proiectelor de infrastructura rutiera, educationala si sociala, precum si de apa si apa uzata.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 16 Aprilie 2018

Institutia a primit pana in prezent 1.921 de solicitari de finantare, in valoare de 1,9 miliarde de euro.

'In urma selectiei aplicate cererilor de finantare primite, AFIR a incheiat cu autoritatile publice locale 1.352 de contracte de finantare pentru investitii in valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro (inclusiv cele 311 proiecte in valoare de 143,7 milioane euro preluate prin procedura de tranzitie din PNDR 2013). Pentru decontarea cheltuielilor efectuate pana in prezent prin aceste proiecte, AFIR a efectuat plati in valoare de 429 milioane de euro catre autoritatile publice locale', se arata in document. 

Finantarea investitiilor in infrastructura de baza la scara mica din mediul rural este prevazuta in cadrul submasurii 7.2 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), respectiv realizarea şi modernizarea drumurilor comunale, a retelelor de alimentare cu apa, de canalizare, a creşelor, a gradinitelor, a unitatilor de tip after school. Fondurile europene alocate prin PNDR 2020 pentru acest tip de investitii sunt de 1,05 miliarde de euro. 

'Solicitarile de sprijin financiar pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru infrastructura rurala indica clar o nevoie mult mai mare de investitii in acest sector, dar şi o capacitate de absorbtie foarte mare a fondurilor europene. Chiar daca fondurile disponibile nu acopera necesarul de investitii din mediul rural, putem observa ca sprijinul financiar pe care il avem la dispozitie şi pe care l-am acordat integral, aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea comunitatilor locale şi la imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia rurala. Prin intermediul proiectelor de investitii finantate de AFIR, vor fi realizati 5.484 de kilometri de retea pentru alimentare cu apa şi retea de canalizare in zonele rurale. De asemenea, vor fi modernizati aproximativ 4.000 de kilometri de drumuri comunale in toata tara', a declarat directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

In ceea ce priveşte componenta educationala, el spune ca AFIR sprijina infiintarea şi modernizarea a 225 de gradinite, a 36 de creşe şi de unitati de tip after school, dar şi extinderea sau modernizarea a 22 de institutii de invatamant secundar superior, filiera tehnologica a şcolilor profesionale din mediul rural. 

De asemenea, directorul general al AFIR a mai aratat ca de aceste proiecte beneficiaza, pana in prezent, aproximativ 3,7 milioane de locuitori din zonele rurale.