ADVERTORIAL. Fermieri campioni la rapita cu productii de peste 5 tone pe hectar

Intr-un an agricol dificil din punct de vedere climatic mai ales pentru cultura rapitei, hibrizii Pioneer au demonstrat inca o data faptul ca la proba cantarului fermierii nu au cum sa fie dezamagiti.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 11 Iulie 2018

advertorial2De exemplu, in vestul tarii, hibrizii PT264 si PT225 au garantat fermierilor Achim Zeno Catalin  si Nagy Attila productii de 5.970 kg/ha respectiv 5.060 kg/ha.

Achim Zeno Catalin, din localitatea Simand, judetul Arad, lucreaza in cadrul fermei Agroindustriala Scanteia 2.000 ha, iar anul acesta a cultivat rapita pe 360 ha. In cadrul fermei, rapita ocupa un loc important si asta nu de ieri de azi, iar obiectivele agricultorului nu vizeaza marirea suprafetei cultivate cu rapita, ci productia obtinuta pe hectar.

„Anul acesta am semanat rapita dupa grau si soia, trebuie sa spun ca in ferma respectam cu strictete rotatia culturilor, iar rezultatele se vad. Mereu mergem pe tehnologia clasica: aratura, disc, combinator, iar in unele sole efectuam chiar doua treceri cu combinatorul. Inainte de semanat, in prima decada a lunii septembrie, am aplicat ingrasaminte complexe, intre 250 - 300 kg/ha. In toamna am aplicat un erbicid si tratament pe baza de tebuconazol, un insecticid, dar si ingrasaminte foliare pe baza de sulf si bor. In primavara am continuat cu tratamentele, 4 la numar: primul a constat in fungicid, insecticid si bor, al doilea doar fungicid si bor, iar ultimele treceri au fost doar cu insecticid. In ceea ce priveste fertilizarea, am aplicat in primavara intre 300 si 400 kg/ha nitrocalcar, iar pe unele parcele am mai aplicat 100 kg/ha azot substanta comerciala”, a punctat fermierul campion.

Acesta a mai adaugat faptul ca rapita nu a beneficiat de irigatii, iar incepand cu 6 aprilie, timp de 5 saptamani, nici macar nu a plouat. Productia de 5.970 kg/ha a fost obtinuta pe o sola de 5 ha, singura care a beneficiat de ploaie in perioada mentionata, iar in celelalte sole, au obtinut productii cuprinse intre 4.200 si 5.000 kg/ha.

„Nu am avut probleme, a fost un an bun, iar la acest aspect au contribuit mai multi factori. Respectam rotatia culturilor, am pregatit terenul cum trebuie astfel incat sa pastram apa in sol, iar la semanat si dupa, am avut parte de ploi. In ceea ce priveste hibridul PT264 am constat faptul ca a ramificat de jos, tulpinile au fost foarte sanatoase, iar plantele au avut o talie mai inalta, dar au fost rezistente si am obtinut rezultate pe masura asteptarilor. Am fost si feriti de evenimente neplacute, cum ar fi grindina. Este adevarat ca am avut ploi si vanturi puternice, dar grindina ne-a ocolit”, a mai adaugat agricultorul aradean.

In aceasta toamna fermierul va semana rapita pe o suprafata intre 200 - 300 ha, dintre care 150 ha vor fi semanate cu hibridul PT264, iar pentru a se convinge de potentialul altor noi hibrizi din portofoliul Pioneer, ii va testa pe unele sole. 

  In judetul Bihor, localitatea Sacuieni, hibridul PT225 i-a oferit fermierul Nagy Attila productia de 5.060 kg/ha. „Lucrez in cadrul fermei Atiagro 1.200 ha, rapita am avut pe 210 ha. A fost un an bun pentru aceasta cultura si nu am avut probleme. Am semanat dupa grau, am arat si la pregatirea terenului am avut grija sa nu pierdem apa din sol, am nivelat si am aplicat triplu 15 – 220 kg/ha, am mai efectuat o trecere cu combinatorul si am semanat incepand cu 25 august. Apoi am aplicat un erbicid, un insecticid si un fungicid. In primavara, in jurul datei de 20 martie, am aplicat 250 kg/ha nitrocalcar, dupa care 100 kg/ha ingrasamant pe baza de azot. Am mai dat un insecticid si un foliar pe baza de sulf, apoi un pachet cu insecticid, fungicid si foliar pe baza de bor. Aceasta a fost toata tehnologia, dupa care am recoltat la finalul lunii iunie”, a specificat fermierul campion.

Multumit fiind de rezultatele obtinute, agricultorul intentioneaza ca in aceasta toamna sa semene 300 ha cu rapita, dintre care 200 ha cu hibridul PT225, iar diferenta cu PR46W14 si alti hibrizi noi Pioneer.

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultura a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmeaza sa devina companie independenta, listata la bursa, asa cum s-a anuntat anterior, proces care va fi finalizat in luna iunie 2019. Divizia combina capacitatile DuPont Pioneer, DuPont Protectia Plantelor si Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ ofera fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzand unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminte, precum si alte produse premiate de protectia culturilor – si aduce constant noi produse in piata prin intermediul unei echipe de cercetare puternice in domeniul chimic si tehnologic.