ACEBOP: Pretul carnii de miel ar putea ajunge in preajma Sarbatorilor Pascale la 12-14 lei per kilogram in viu

Pretul carnii de miel ar putea ajunge, in preajma Sarbatorilor Pascale, la 12-14 lei/kg in viu, fata de 9-12 lei/kg cat se inregistreaza in aceasta perioada in functie de zona, conform estimarilor Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 16 Aprilie 2019

„Pe sectorul de ovine, pretul previzionat la miel de 12-14 lei pe kilogram in viu va ajunge undeva aproape de Paste. In acest moment, ne aflam la 9 - 12 lei pe kilogram in viu in functie de zona. Ce este negativ pe partea de ovine este faptul ca se continua exportul de animale vii, iar abatorizarea a scazut cu aproximativ 32,8%. Vindem in continuare materie prima fara sa ne gandim ca am castiga mai bine vanzand produse cu valoare adaugata. La ora actuala avem contracte cu Libia, urmeaza Iordania si Iran”, a declarat presedintele ACEBOP, Mary Pana in cadrul seminarului integrat SIIC ’19 organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO

In 2017, Romania s-a situat pe locul patru in randul statelor membre, dupa Regatul Unit, Spania si Grecia, la efectivele de ovine si caprine detinute, cu un total de 11,485 milioane de capete, releva datele Institutului National de Statistica (INS). Cu exceptia anului 2010, aceste efective au inregistrat cresteri in fiecare an, in 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe oi si capre fata de anul 2006.

In ceea ce priveste piata bovinelor vii, seful asociatiei crescatorilor si exportatorilor de animale a precizat ca pe export situatia este negativa, piata fiind in scadere din cauza vanzarilor din America de Sud „la preturi incredibil de mici”.

„Pentru bovinele noastre avem piete in asteptare si in derulare. Libia este o piata in derulare, asteptam Iordania, Irak, Iran. Avem fermieri in Romania cu bovine de peste 500 de kilograme care asteapta de o zi pe alta aceste contracte. Fermierii, crescatori de bovine din Romania, se plang mai ales de politica Uniunii Europene in acest domeniu, nu de politica romaneasca, pentru ca pe plan national noi suntem foarte mici jucatori. La ora actuala, acordul cu Iran este semnat, deci Tracian Beef, membru ACEBOP, a semnat deja acordul cu Iran. Multumim Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Agriculturii si ambasadelor. In schimb, Turcia nu este o prioritate in acest moment pentru noi pentru ca preturile sunt foarte mici”, a mai spus presedintele ACEBOP.

Conform datelor INS, la 1 decembrie 2017 erau 2,011 milioane capete bovine, in scadere cu 38,6% fata de aceeasi perioada din 2017. La jumatatea anului 2018, efectivele inregistrau un nou recul pana la 2,002 milioane exemplare.