6 din 10 oameni de afaceri vor sa aduca forta de munca din strainatate

Criza de pe piata fortei de munca determina tot mai multe companii, in special din constructii, industria prelucratoare, retail si servicii, sa se indrepte spre atragerea muncitorilor straini.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 01 Aprilie 2019

Conform rezultatelor unui barometru de opinie realizat de catre Frames & Train Your Brain, 6 din 10 oameni vor sa aduca forta de munca din afara tarii.

Decizia Guvernului privind atragerea unui contingent de 20.000 de muncitori straini in Romania in 2019, cu 5.000 mai multi fata de anul 2018, reprezinta o solutie pentru economia romaneasca, considera majoritatea celor chestionati.

Intrebati cum vad intentia autoritatilor, 74% s-au declarat de acord, 12% au respins aceasta solutie, iar restul nu au oferit un raspuns.

62% dintre cei chestionati au declarat ca sunt dispusi sa angajeze forta de munca din strainatate, daca vor avea aceasta oportunitate, multi dintre ei considerand ca Romania poate suplini astfel, in mod eficient, criza de forta de munca din sectoarele aflate pe crestere.

,,Germania, Franta, Spania, Italia au inteles ca economiile lor au nevoie de forta de munca tanara, activa. Pana si Polonia a atras 1 milion de muncitori din Ucraina. Romania nu poate sta in expectativa, in conditiile in care, din punct de vedere demografic, datele sunt de la an la an tot mai proaste’’, arata concluziile Barometrului Frames & Train Your Brain.

Intrebati care sunt domeniile in care muncitorii straini pot avea un cuvânt de spus, 67% dintre respondenti au indicat constructiile, 54% - industria prelucratoare, 47% au amintit de sectorul HORECA iar 43% - sectorul serviciilor.

,,Opinia generala este ca integrarea muncitorilor straini reprezinta o solutie pentru dezechilibrele de pe piata muncii, in conditiile in care reintoarcerea romanilor din strainatate este pusa sub semnul indoielii. Dincolo de atragerea de muncitori fara studii, respondentii au declarat, in cadrul interviurilor telefonice, ca Romania poate suplini lipsa specialistilor romani din sectoarele cu deficit de forta de munca printr-o politica de atragere si incurajare a stabilirii in tara noastra a imigrantilor inalt calificati din tari terte, precum Republica Moldova sau din tarile africane, francofone’’, arata rezultatele barometrului.

O alta intrebare a vizat interactiunea cu muncitorii straini. 43% dintre respondenti au declarat ca au avut contact cu angajatii straini, iar 76% i-au caracterizat drept profesionisti, seriosi si focusati pe munca.

,,Este vorba, in primul rand, de specialistii straini detasati in Romania si care activeaza, in general, in pozitii de conducere in companii. Un alt contingent important, la care  fac referire cei chestionati, il reprezinta angajatii proveniti din Republica Moldova si Bucovina, tot mai multi in ultimii ani, si care au ajuns sa reprezinte un numar semnificativ in multe companii din marile orase. Un alt segment de muncitori straini mentionat de respondenti este reprezentat de muncitorii din sectorul constructiilor si din servicii precum restaurante si hoteluri, despre care cei mai multi au avut cuvinte de lauda si apreciere’’, se mai spune in barometru.

Interesant este si faptul ca, daca ar avea de ales intre un muncitor roman si unul strain, peste 60% dintre respondenti au indicat drept principale criterii de selectie – profesionalismul, experienta, seriozitatea si nivelul salarial solicitat. Numai 12% dintre respondenti au indicat nationalitatea.

Barometrul a fost realizat in perioada 9-23 martie 2019, pe un esantion de 250 de respondenti din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR, angajati). Metoda folosita a fost interogarea online&telefonica, iar marja de eroare este de +/- 3%.