154 milioane de euro – suma pe care Comisia Europeana o aloca pentru combaterea virusului PPA

Comisia Europeana a decis sa aloce anul acesta aproximativ 154 milioane de euro pentru a combate bolile si infectiile animalelor care pot fi transmise oamenilor si pentru a sprijini inspectarea zonelor afectate de daunatori, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 31 Ianuarie 2019

"Combaterea pestei porcine africane si a Xylella sunt exemplele zilnice ale actiunilor UE in privinta bolilor si a pestei, care reprezinta amenintari concrete la adresa veniturilor cetatenilor nostri si a unor sectoare economice cheie. Suma de 154 milioane de euro alocata de CE ilustreaza cat de seriosi suntem in aceasta problema. Aceste fonduri vor fi folosite de autoritatile statelor membre pentru a le ajuta sa reactioneze rapid pentru a tine sub control epidemiile care ar putea avea un impact serios asupra sanatatii oamenilor si a animalelor, asupra economiei si comertului", a afirmat Vytenis Andriukaitis, comisarul european responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara.

In domeniul sanatatii animalelor, sunt alocate 141 milioane de euro pentru a sprijini implementarea celor 142 de programe aprobate pentru eradicarea, controlul si supravegherea bolilor, in special a pestei porcine africane (care reprezinta o amenintare semnificativa la adresa economiei UE) sau a bolilor care pot fi transmise de la animale la oameni, cum ar fi tuberculoza, rabia si salmoneloza.

De asemenea, UE va aloca anul acesta peste 31 milioane de euro pentru inspectarea inspectarea zonelor afectate de daunatori, cea mai mare parte a fondurilor fiind destinate combaterii bacteriei Xylella fastidiosa. Bacteria poate atinge 359 de specii vegetale si nu exista niciun remediu pentru insanatosirea plantelor atinse de boala.