149 de probe la cea de-a patra editie a concursului „Vin de casa din must de la Jidvei”

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta a fost in acest weekend gazda celei de-a patra editii a concursului organizat de compania Jidvei: „Vin de casa din must de la Jidvei”.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 15 Aprilie 2019

La eveniment s-au inscris micii producatori si gospodarii care au achizitionat, in campania anului precedent, minimum 250 kg de must de la Jidvei.

Astfel, participantii au trimis spre jurizare vinuri obtinute din soiurile Sauvignon Blanc, Feteasca Regala cu Muscat Ottonel sau Feteasca Regala cu Muscat Ottonel si Sauvignon Blanc, precum si vinuri obtinute din mustul roze, introdus ca un element de noutate in campania desfasurata in 2018.

Vinul obtinut din mustul roze a reprezentant in  cadrul acestei editii un element important si constituie mai mult de o treime din numarul total al probelor trimise - aproximativ 35%.

Evaluarea calitatii vinurilor s-a realizat in urma unei degustari „in orb” si a avut la baza, la fel ca in anii precedenti, metoda scarii de 100 de puncte, juratii completand „Fisa de degustare comuna O.I.V. – U.I.O.E. pentru utilizare la concursuri internationale - Vinuri linistite”.

Potrivit reprezentantilor Jidvei, concursul a fost organizat in colaborare cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (A.D.A.R.) au fost inscrise 149 de probe dintre care juriul format din degustatori profesionisti, membri A.D.A.R., si degustatori amatori a ales cele mai bune vinuri.

Astfel, in urma evaluarii vinurilor de catre membrii comisiilor, au fost desemnati urmatorii castigatori:

Premiul IGál Viktor Kázmér din Covasna –  cu vinul obtinut din soiurile Feteasca Regala cu Muscat Ottonel, cu un punctaj de 88,20

Premiul IIBatusariu Ioan din Alba – cu vinul obtinut din soiurile Feteasca Regala cu Muscat Ottonel, cu un punctaj de 87,40

Premiul III – Reiner Johann din Brasov – cu vinul obtinut din mustul Roze, cu un punctaj de 87,30

Premiul IIIBatusariu Ioan din Alba – cu vinul obtinut din soiurile Feteasca Regala cu Muscat Ottonel si Sauvignon Blanc, cu un punctaj de 87,30.