136 de producatori agricoli, inscrisi in programul de sustinere a productiei de usturoi

Pana la data de 1 aprilie 2019 au fost inscrisi in programul de sustinere a productiei de usturoi un numar de 136 producatori agricoli din intreaga tara, din cei 299 de fermieri doritori sa beneficieze de ajutorul de minimis de 1.000 euro pe hectarul cultivat, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 04 Aprilie 2019

Judetele cu cei mai multi solicitanti inscrisi in program sunt Teleorman, Satu Mare, Botosani, Buzau, Mures, Timis, Constanta si Bihor. 

Potrivit MADR, producatorii agricoli se mai pot inscrie in programul de sustinere a productiei de usturoi pana la data de 15 mai inclusiv. Pentru a accesa acest program, solicitantii sprijinului trebuie sa depuna o cerere de inscriere pana la data mentionata, urmand ca Directiile Agricole Judetene sa verifice existenta culturii si sa inregistreze cererea in Registrul unic dedicat Programului.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele criterii: sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 metri patrati; sa obtina o productie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp; sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere; sa faca dovada productiei realizate, prin documente justificative.

Valorificarea productiei se face in perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atesta comercializarea productiei de usturoi valorificate in anul 2019 se depun la Directiile Agricole Judetene pana la data de 29 noiembrie, inclusiv. Schema de ajutor de minimis se desfasoara pe o perioada de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi si se calculeaza proportional cu suprafata de pe care s-a obtinut o cantitate minima de 3.000 kg/ha.

Bugetul pentru anul 2019 este de 2 milioane de euro (9,3 milioane de lei) si se aproba anual. Conform datelor MADR, in ultimii opt ani, Romania a inregistrat un declin cu aproape 20% la productia de usturoi, de la circa 67.000 de tone in 2010, la numai 55.000 de tone in 2017, in timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern. 

Principalele tari din UE de unde se importa usturoi sunt: Olanda, Cehia, Spania, Ungaria, Germania, Grecia, Franta, Polonia, Bulgaria, iar din tarile terte: Turcia, China, Egipt si Moldova.