Petre Daea, la conferinta INDUSTRIA CARNII la RAFT: Sper ca odata cu implementarea programului pentru suine sa ajungem sa exportam carne de porc

Ministrul Agriculturii Petre Daea, invitat special la Conferinta INDUSTRIA CARNII la RAFT care se desfasoara in aceste zile la Brasov, a explicat care sunt motivele pentru care Romania a importat dublu in anul 2017 fata de 2016.

Scris de Ramona Dascalu, Joi, 26 Aprilie 2018

„Consumul trebuie asigurat. Consumatorul are nevoie de produs si atunci daca nu-l produci in tara nu poti sa lasi populatia neaprovizionata cu cele necesare din punct de vedere alimentar. Acest lucru produce intr-adevar o ingrijorare majora, de aceea in programul de guvernare este prevazut un program care sa sustina cu bani de la bugetul de stat produsele deficitare. Un produs deficitar este si carnea de porc, care se afla pe lista produselor importate, si de asemenea si tomatele. In acest sens, am dat drumul la aceste doua programe, pentru primul program - cel de tomate – este deja al doilea an de existenta. Speram ca si acest program de suine, care inseamna sustinerea realizarii de maternitati in Romania pentru a nu mai importa material biologic din alta parte si a creste efectivele de animale. Pe masura ce realizam acest program care o sa dureze 8 ani de zile, asteptam ca importul sa se diminueze si sper sa ajungem in situatia de a exporta carne de porc", a spus ministrul Agriculturii Petre Daea. 

De asemenea, ministrul Agriculturii a vorbit si despre strategia de stimulare a crescatorilor de bovine:

„Subventia este una consistenta, exista sume importante pentru crescatorii de bovine, atat pentru cei care cresc taurinele pentru lapte, cat si pentru carne, si acompaniate evident cu un interes deosebit de a le acorda la timp. Este pentru prima data in Romania cand s-au primit subventiile inainte de 1 ianuarie, plecand cu subventiile de la 1 decembrie cand puteam in mod legal sa le acordam, plecand de la dorinta aceasta de a-i sprijini si de a lua povara greutatilor din iarna in asa fel incat ei sa si desfasoare activitatea mai usor si sa inainteze pe drumul acesta de ameliorare si de populare cu animale a Romaniei”, a declarat Petre Daea la conferinta INDUSTRIA CARNII la RAFT.