Bistrita-Nasaud: Porumbul, soia si prunii - culturile vedeta ale acestui an in judet

Fermierii din judetul Bistrita-Nasaud au obtinut, in 2018, rezultate apreciate drept remarcabile de catre Directia pentru Agricultura la anumite culturi, cum ar fi porumbul, soia si livezile de pruni, motiv pentru care acest an este considerat unul bun pentru agricultura bistriteana.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 29 Noiembrie 2018

Seful Directiei pentru Agricultura Bistrita-Nasaud, Nutu Tabara, i-a felicitat miercuri, in cadrul sedintei de Colegiu prefectural, pe producatorii agricoli pentru rezultatele obtinute.

„A fost un an bun pentru agricultura, atat din punct de vedere al activitatii desfasurate de institutia pe care o reprezint, cat mai ales din punctul de vedere al micilor si marilor producatori agricoli din judetul nostru, motiv pentru care ii felicit si le multumesc pentru rezultatele obtinute in acest an. (...) Avem productii remarcabile, se vede un salt urias in special la o serie de culture”, a declarat Tabara.

La porumb, cultura cea mai raspandita la nivel judetean, s-a inregistrat o productie medie la hectar de aproape 8.000 de kilograme, suprafata cultivata fiind de 20.960 hectare. Chiar daca, fata de anul agricol 2017, terenurile cultivate cu porumb s-au imputinat cu aproape 1.700 hectare, productia medie a crescut cu 51%.

Anul trecut, suprafata cultivata cu soia era de doar 30 hectare, insa anul acesta a crescut de aproape zece ori, iar productia medie obtinuta a fost de 3.098 kilograme la hectar, fata de 1.300 kilograme la hectar in 2017.

Livezile cu pruni s-au dovedit extrem de rodnice, chiar daca suprafata acestora a scazut cu 460 de hectare. Astfel, de pe 826 hectare cultivate in acest an, s-a obtinut o productie medie de 15.600 kilograme la hectar, de trei ori mai mare fata de anul precedent.

Productii duble sau aproape triple la hectar s-au mai obtinut si la culturile de meri, ciresi si peri, in timp ce la vita de vie productia a crescut cu aproape 40%.

Au existat si rezultate negative fata de 2017 la anumite culturi, in special la cartof, cultivat la nivel judetean pe o suprafata de peste 5.600 hectare, de pe care s-au obtinut, in medie, aproximativ 9.000 de kilograme la hectar, in scadere cu 26% raportat la anul anterior.