Aplicatia ``Zero la Mie`` - relansata

Ursus Breweries si Politia Romana au relansat la finalul anului trecut aplicatia Zero la Mie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Duminica, 13 Ianuarie 2019

Cu ajutorul acestei aplicatii utilizatorii care au consumat alcool pot afla timpul estimativ in care vor ajunge din nou la 0% alcool in sange.

„Utilitatea Zero la Mie a fost dovedita de miile de utilizatori care au folosit prima varianta a aplicatiei si care au fost responsabilizati, credem, de rezultatul indicat. In procesul de dezvoltare a noii versiuni a Zero la Mie am pornit de la rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul in trafic 2018”, care ne-au aratat ca, in ciuda progreselor inregistrate in ultimii 10 ani, un procent important al soferilor din Romania inca mai conduce dupa ce a consumat alcool. Fiind un actor responsabil in sectorul berii, am actionat in directia informarii participantilor la trafic si am considerat utila relansarea aplicatiei in preajma sarbatorilor, cand este nevoie de o atentie sporita in privinta consumului responsabil``, a declarat Robert Uzuna, vicepresedinte Corporate Affairs, Ursus Breweries.

Pentru a afla timpul necesar pentru revenirea la limita legala de 0‰ alcool in sange necesara conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, utilizatorii aplicatiei Zero la Mie parcurg cinci pasi simpli in care introduc informatiile necesare calculului.


Zero la Mie este construita folosind formula de calcul dezvoltata de fizicianul suedez Erik Windmark si utilizata la nivel international. Pe baza datelor introduse in sectiunea bio, precum gen, inaltime, greutate, cantitate si tip de alcool consumat, dar si timpul de consum, este generat un timp estimativ necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie. Daca utilizatorul a consumat alimente in perioada de consum de alcool, este recomandata adaugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicatie.


Spre exemplu, unui barbat cu o inaltime de 180 cm si o greutate de 80 kg, care a consumat 2 beri de 500 ml in interval de doua ore, ii este recomandat sa astepte minimum doua ore si 40 minute pana la revenirea la 0‰ alcool in sange. Rezultatul este insa o recomandare, intrucat capacitatea de metabolizare a alcoolului este diferita pentru fiecare persoana in parte.


``Zero la Mie`` este disponibila pentru moment pentru iOS, iar din prima jumatate a lunii februarie si pentru Android, este dezvoltata de Ursus Breweries in cadrul platformei de consum responsabil DespreAlcool.ro.