AFIR: Target de un miliard de euro in 2019 din fondurile europene alocate prin PNDR 2020

Tinta anului 2019 in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 este de cel putin un miliard de euro, ceea ce ridica rata de absorbtie la 53%, potrivit datelor furnizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 14 Ianuarie 2019

 ``Tinta de absorbtie a fost stabilita avand in vedere previziunile de plata trimestriale de la nivelul Centrelor regionale ale AFIR, respectiv 554 milioane de euro pentru proiectele de investitii, precum si suma de aproximativ 498,5 milioane de euro pentru platile compensatorii``, se arata in comunicat. 

Conform datelor AFIR, din totalul platilor pentru proiectele de investitii pe care AFIR le va efectua in cursul acestui an, la nivelul Centrului regional 1 nord-est, Iasi, au fost prevazute plati in valoare de 88,8 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 2 sud-est, Constanta, plati de 101,08 milioane de euro, la Centrul regional 3 sud, Targoviste - 46,6 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 4 sud-vest, Craiova - 65,56 milioane de euro. 

De asemenea, la nivelul Centrului regional 5 vest, Timisoara, au fost previzionate plati de 58,21 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 6 nord-vest, Satu Mare, de 109,42 milioane de euro, la Centrul regional 7 centru, Alba Iulia, suma estimata totalizeaza de 60,99 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 8, Bucuresti, plati in valoare de 23,66 milioane de euro.

„Este important sa nu pierdem nicio zi si sa stabilim obiectivele pentru anul 2019, astfel incat sa aducem in tara toti banii disponibili de la Uniunea Europeana. Prin proceduri corecte, prin respectarea metodologiei de lucru, prin exercitiul muncii dumneavoastra si cu implicarea tuturor, stim cu totii ca daca nu finalizam un proiect, pierdem bani”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La randul sau, seful AFIR, Adrian Chesnoiu, a sustinut ca 2019 este un an crucial „in care avem de asigurat implementarea PNDR 2020, dar si pilotarea noului program”. „Trebuie sa depunem un efort mai mare in acest an pentru a putea asigura implementarea cu succes a viitorului exercitiu financiar. Este o situatie unica in care putem construi un Plan National Strategic adaptat exact la nevoile imediate ale mediului rural si ale agriculturii din Romania”, a spus Chesnoiu.

Pana in prezent, AFIR a primit solicitari de fonduri in valoare de peste 8,4 miliarde de euro, a incheiat contracte in valoare de 4,35 miliarde de euro si a platit beneficiarilor Programului 4,12 miliarde de euro. Gradul de absorbtie a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 este de aproximativ 44%.