#EUROPAN. Extinderea etichetei nutritionale, proiect legislativ

Interventia profesorului Petru Alexe de la Universitatea “Dunarea de Jos”, din Galati in cadul Conferintei EUROPAN, a facut referire la consumatorul roman care trebuie sa fie cat mai informat in privinta a ceea ce cumpara si mananca.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 12 Iunie 2019

In acest sens, un colectiv de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati impreuna cu Institutul de Bioresurse Alimentare Bucuresti si cu avizul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si cu acorul tuturor universitatilor care au invatamant de industrie alimentara, au elaborat un proiect legislativ de extensie a etichetei nutritionale prin QR Code.

“Extensia etichetei nutritionale va contine o caracterizare in cateva puncte obligatorii, dar si unul final caruia i se lasa producatorului sa scrie ce doreste. Punctele obligatorii sunt scurte si trebuie sa caracterizeze foarte clar produsul: sursa de materie prima, cine distribuie, ce procedee intervin in timpul procesarii, care este compozitia chimica, care este valoarea energetica confirmata, care este valoarea nutritiva confirmata, niste semafoare in care sa se avertizeze si din punct de vedere energetic, dar si nutritional un consumator. Noi nu facem altceva decat sa obligam producatorul sa informeze corect pe consumator”.

Proiectul este finalizat, iar actul legislativ se afla in regim de depunere la Parlament.